Şase persoane şi-au pierdut viaţa şi alte 19 au fost rănite în municipiul Hunedoara, începând cu data de 22 decembrie 1989. Şi aici există o mulţime de semne de întrebare legate de tot ceea ce s-a petrecut în acea perioadă. Vă vom prezenta în cele ce urmează mai multe întâmplări care au avut loc în acele zile de decembrie 1989, aşa cum ne-au fost povestite de mai multe persoane care au participat activ la Revoluţie.
Persoane necunoscute şi dubioase
În Hunedoara au existat trei grupuri de persoane care au încercat să protesteze împotriva regimului comunist, imediat după ce la Timişoara s-au tras primele focuri de armă. Este vorba despre un grup condus de Florin Ghiuzela, unul de Vasile Tudosi şi un altul care a împrăştiat şi lipit manifeste anticomuniste atât în oraş, cât şi la Fabrica de Tricotaje, din care făceau parte Adrian Dreghin, Marcel Olariu şi Liliana Slătioru. Martorii îşi amintesc că a mai existat şi un bărbat în vârstă care a lipit astfel de afişe prin oraş, dar nimeni nu poate preciza cum se numeşte. Cele trei grupuri au acţionat separat, încă din data de 18 decembrie. Vasile Tudosi îşi aminteşte că împreună cu câteva persoane a încercat să plece la Timişoara, după ce a auzit ce se întâmpla acolo de la un student care venise acasă. "Drumurile erau blocate. Nu am putut să plecam. Ne-am gândit apoi să facem un miting în data de 21 decembrie. Tot vorbeam prin combinat. Din păcate, frica, laşitatea, probabil că au fost mai puternice".
Revoluţionarii din Hunedoara povestesc că prima persoană din oraş care a protestat atunci împotriva regimului comunist, scandând lozinci anticomuniste şi împotriva lui Nicolae Ceauşescu, a fost Florin Ghiuzela, în noaptea de 19 spre 20 decembrie. A doua zi, în Hunedoara au fost împrăştiate primele manifeste anticomuniste, atât în zona Fabricii de Tricotaje, unde Adrian Dreghin a lipit manifeste