Scoaterea ilegală din ţară a unor bunuri din patrimoniul naţional a devenit o afacere prosperă în judeţ. În timp ce muzeele hunedorene sunt pe butuci, un număr impresionant de obiecte care le-ar fi putut îmbogăţi colecţiile au luat calea Occidentului.
Trafic cu ouă de dinozaur şi carapace de broască preistorică, furate din siturile paleontologice
Audieri tensionate la Judecătoria Deva, în procesul pentru traficul comorilor dacice
O sabie antică de bronz, brăţările dacice, şase locomotive de linie ferată îngustă, dintre care unele vechi de mai bine de un secol, mii de monede din aur şi argint - comori ale strămoşilor daci, dar şi alte câteva zeci de obiecte aproape la fel de valoroase au „îmbogăţit” în ultimii ani, potrivit Inspectoratului General al Poliţiei Române, lista bunurilor de patrimoniu dispărute fără urmă din judeţul Hunedoara.
Trimişi în judecată
Obiectelor date ca furate le-au fost adăugate recent alte aproape 18.000 de bunuri de valoare, exportate ilegal, susţin procurorii, cu girul unor angajaţi ai Direcţiei de Cultură din judeţul Hunedoara: Cristina Rişcuţa şi Cătălin Rişcuţa.
Dosarul în care cei doi soţi sunt învinuiţi pentru fapte de corupţie se află pe rolul Judecătoriei Deva. Consiliera pe probleme de patrimoniu mobil Cristina Rişcuţa este acuzată că a semnat ilegal certificate de export pentru mii de obiecte de patrimoniu, care au ajuns ulterior în magazinele de artă sau la colecţionari din Italia.
Într-un alt dosar penal, Cristina Rişcuţa este învinuită că a semnat ilegal pentru exportul celor şase locomotive cu aburi, care au devenit atracţii turistice în mai multe state din Occident.
În anii în care judeţul a devenit una dintre zonele preferate pentru „prădătorii” de valori, locuitorilor lui le-au rămas tot mai puţine repere culturale: muzeul fierului din Hunedoara a ajuns l