Staţiunea adăposteşte peste 110 forme de nuc şi peste 2.500 de hibrizi. O nucă de calitate trebuie să aibă între 10 şi 16 grame şi 50% din greutatea ei să fie miez, conform standardului mondial.
La Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare pentru Pomicultură (SCDP) Râmnicu Vâlcea există singura singura colecţie de nuc din ţară. Tot aici sunt colecţii de alun, castan şi prun. „Practic aici e o bancă de gene. La nuc, alun şi castan avem resurse genetice disponibile pentru întreaga planetă. Aici se fac cercetări pe toate materialele pe care le adunăm din ţară, dar şi din afară şi creem cele mai bune soiuri", declară Ioan Botu, directorul SCDP. Cercetătorii au făcut în cele peste trei decenii de când e staţiunea 110 forme de nuc şi peste 2.500 de hibrizi. S-au creeat peste 150 de forme de alun şi peste 5.000 de hibrizi. La castan s-au făcut 25 de soiuri şi 500 de hibrizi. În nişte instalaţii unice în lume ca mărime cresc mii de butaşi de nuc altoit. „Acum avem 3.000 de butaşi. Stau 28 de zile în aceste instalaţii ca să le crească mugurii, la temperatura de 26 de grade Celsius. Pe urmă îi mutăm în depozit, unde îi ţinem până în luna mai la o temperatură de cinci grade Celsius, după care îi plantăm în câmp", povesteşte directorul SCDP.
„Nu prea se mai plantează"
Toţi cei care vin la staţiune să cumpere nuc altoit se gândesc că pomul va face nuci foarte mari. „Toţi întreabă cât e nuca de mare? Nu înţeleg că o nucă mare e seacă şi nu are miez. Cea mai bună nucă trebuie să aibă o greutate cuprinsă între 10 şi 16 grame şi să aibă 50% miez. Astea sunt normele europene!", spune Ioan Botu. Soiurile de nuc care se fac în staţiune sunt exportate în Franţa şi Australia. Alunul e cultivat în Polonia, Germania, Slovacia, Ungaria, Serbia, Iordania şi Franţa.
34 de soiuri omologate şi brevetate
La SCDP au fost create 34 de soiuri de prun, n