2010 reprezinta pentru cultura de hamei schimbarea culturilor, în special a celor vechi, traditionale, care sunt îmbatrânite, în acelasi timp, este o supraîncarcare de hamei pe piata mondiala si ca atare e momentul unei pauze pentru aceasta cultura, pentru scoaterea din circuit a plantatiilor îmbatrânite. Este si cazul României, unde polul culturii de hamei este dat de zonele Sighisoara si Saschiz, cu 185 de hectare cultivate, ceea ce reprezinta 70% din suprafata totala cultivata cu hamei la nivel national. Comparativ cu alte culturi, din pacate cea a hameiului este una mai putin cunoscuta, desi produsul final este folosit la fabricarea uneia din cele mai populare bauturi care este berea, un rol important revine statului, pentru sprijinirea producatorilor din acest sector.
Cultura de hamei este una putin cunoscuta, si a trebuit sa facem foarte mult lobby, astfel ca hameiul sa apara cu toate documentele oficiale din domeniul agricol, în vederea accesarii fondurilor post aderare. Anul trecut am reusit ca Asociatia Producatorilor de Hamei din România, a carui presedinte sunt, sa adere la forumul international care reprezinta cultivatorii de hamei din lume, organism înfiintat înca din anul 1951”, a declarat Mora Acatiu, presedintele Asociatiei Cultivatorilor de hamei din România si actionar la societatile Mora Groind si Hop Trade SRL.
Consumul de bere, în scadere
În România se consuma în medie 21 de milioane de hectolitri de bere pe an, care datorita crizei a scazut undeva la 17 milioane. Din pacate, producatorii de hamei resimt din plin criza si datorita faptului ca la nivel national nu exista suficient sprijin, astfel ca ei sa aiba un cuvânt de spus, în relatia cu firmele mari producatoare de bere. “În contextul în care firmele multinationale au preluat aproape toata industria berii din România, suntem obligati sa colaboram cu acestea. As dori ca