Copiii sunt îndrumaţi în egală măsură către sport şi către şcoală, însă cele două componente stau pe picior de egalitate în Statele Unite ale Americii. Nu acelaşi lucru se întâmplă şi în România. Timpul dedicat activităţilor sportive este bine delimitat şi nu se amestecă niciodată cu orele de curs.
Cei mai buni 24 de jucători din NBA au evoluat săptămâna trecută în faţa a peste 100.000 de spectatori, în tradiţionalul All Star Game al ligii profesioniste nord-americane. Cu câteva excepţii, majoritatea provin din sistemul american de a creşte sportivi, iar ei reprezintă doar vârful unui aisberg. Sunt cei câţiva care ajung să fie superstaruri de nivel mondial, însă sita cerne, nivel după nivel, dintre milioane de copii îndrumaţi către sport.
Ligile profesioniste, împreună cu foşti şi actuali jucători contribuie din plin la atragerea copiilor către sport încă de la cele mai fragede vârste. Activităţi precum cele din cadrul Jam Session, unde copiii au şansa să-şi întâlnească idolii, să joace împotriva lor, să participe la diverse concursuri, nu fac decât să le sporească pasiunea şi dorinţa de a continua să practice, în cazul de faţă, baschetul. 64 de şcoli din Statele Unite au fost invitate cu ocazia All Star-ului pentru a participa la un turneu de baschet organizat în cele trei zile cât au durat evenimentele.
Este numai un exemplu, pe tot cuprinsul teritoriului american fiind organizate mii de ligi pentru copii, câteva dintre ele, în zona Washington, Maryland şi Virginia patronate de fostul baschetbalist român din NBA, Ghiţă Mureşan.
Sport, după şcoală
„Eu lucrez în principal cu şcolile şi mă coordonez în funcţie de programul lor şi al copiilor. Am mai multe grupe de copii şi pe lângă antrenamente organizez diverse ligi acolo unde puştii încep să înţeleagă ce este competiţia", explică Mureşan.
„Este foarte important ca aceşti copii să f