Românii formează grupul de imigranţi cel mai numeros în comunitatea autonomă Asturias din Spania, având 6.960 de reprezentanţi dintr-un total de 47.000 de străini în această regiune, potrivit publicaţiei La Nueva Espana (LNE).
Asturias, sau Principatul Asturiilor, este o comunitate autonomă în cadrul Regatului Spaniei, situată pe coasta nordică, în faţa Golfului Biscaya, principalele oraşe fiind Oviedo, Gijon, Aviles.
"Românii şi-au făcut patrie în Asturias", scrie LNE, care îi descrie drept "un grup bine definit", de oameni calificaţi profesional, dar care câştigau puţin în ţara lor. Sosind în Asturias, unde nu cunoşteau pe nimeni, unii s-au văzut obligaţi să presteze munci care nu aveau nimic în comun cu pregătirea lor. Ei au venit în Spania cu dorinţa ca, într-o bună zi, să se întoarcă în ţara lor, unde să îşi înfiinţeze propria afacere şi să îşi facă o casă sau pentru a putea plăti studiile copiilor. Aproape toţi spun că e foarte bine în Asturias, pentru că, în cele din urmă, regiunea nu e foarte diferită de România.
Asociaţia Românilor din Asturias (ARA) are 600 de membri şi preşedinta acesteia este Iuliana González Argüelles, care poartă numele de familie al soţului. Ea este una dintre "veteranele" din Spania şi are profilul general al imigrantului român. Traducătoare de profesie, într-o bună zi a sosit la Madrid, apoi s-a dus în Asturias, unde şi-a cunoscut soţul. Cei doi s-au stabilit la Gijon, au o fiică, şi "un bebe este pe cale de a veni". Ea spune că a avut noroc, dar alţi compatrioţi, care au titluri universitare şi sunt buni profesionişti, fac munci pe care înainte nu concepeau să le accepte. Acum, de când cu criza, multă lume nu mai are de lucru, vremurile bune au trecut, încheie Iuliana.
În 2001, Constantin Busuioc, în vârstă de 23 de ani, tehnician de telefoane, a plecat din Transilvania pentru a veni în