Deocamdată, dezvoltatorii fie menţin un nivel scăzut al pretenţiilor, fie nu comentează planurile de viitor. Pe metru pătrat, o locuinţă de lux costă în prezent, în medie, 2.000 – 2.500 de euro. Acesta era preţul mediu de apartament „comunist“ în august 2008.
Sectorul rezidenţial a scăzut cu aproximativ 40%, în unele cazuri chiar mai mult, construcţiile s-au prăbuşit, iar terenurile au suferit cele mai mari scăderi de preţuri din întreaga piaţă imobiliară, chiar de de circa 80% în multe regiuni. Nu se poate spune acelaşi lucru şi despre locuinţele de lux, care nu au avut diminuări mai mari de 25-30% per ansamblu, având în vedere că targetul acestui segment este reprezentat de oamenii ce deţin lichidităţi.
În prezent se poate spune că luxul este mai accesibil şi dincolo de categoria persoanelor cu cash. Şi oameni din pătura medie spre înaltă îşi pot achiziţiona o casă de lux în această perioadă. De ce? Pentru că pot profita de preţurile mai reduse expuse în prezent de developerii ansamblurilor de lux de pe piaţa locală.
Reduceri până lajumătatea anului
Preţurile pe metru pătrat de locuinţă de lux au ajuns la nivelul de acum doi ani al unui apartament obişnuit. Tendinţa generală a pieţei este de diminuare a preţurilor. „În anul 2007, când s-a înregistrat vârful pieţei de lux, media de cost a unui metru pătrat de proprietate rezidenţială premium din Bucureşti era în jur de 3.500-4.000 de euro, iar în prezent preţul mediu este cuprins între 2.000 şi 2.500 de euro", susţine George Ivan, consultant senior în cadrul departamentului rezidenţial al DTZ.
Este şi cazul unuia dintre cele mai exclusiviste ansambluri rezidenţiale din Bucureşti, Oxford Gardens. „Vindem în prezent cu un preţ de pornire de 1.480 de euro pe metru pătrat plus TVA. Acest preţ este unul mai mult decât accesibil pentru un astfel de produs. Însă o dată cu finalizarea proiectulu