Sunt şanse ca, după reabilitare, centrul vechi al Buzăului să semene cu cel de acum o sută de ani. Firma care a realizat proiectul de reabilitare a străzii Cuza Vodă din Buzău au avut grijă să-i întrebe mai întâi pe istoricii de la Muzeul Judeţean cum arăta acest spaţiu pe vremuri. Rămâne ca firma de construcţii să respecte proiectul cu fidelitate.
Centrul vechi, loc de întâlnire între buzoieni şi Alexandru Ioan Cuza
Pe 6 februarie 1859, Domnitorul Alexandru Ioan Cuza ajungea la Buzău, în drumul său spre Bucureşti, pentru a-şi prelua domnia principatelor. Încântat de primire, Cuza a decis să înnopteze aici iar pe 7 februarie s-a întâlnit cu sute de localnici, în centrul comercial al oraşului. Drumul care a găzduit adunarea populară avea să fie botezat mai târziu Cuza Vodă.
„La sfârşitul secolului 19, strada Cuza Vodă era principala zonă comercială a târgului Buzăului care a înflorit mai ales după războiul de independenţă. Deja se construiau case cu etaj, peste vechile clădiri, cu balcoane din fier forjat, frumos decorate şi prăvălii la parter. Se circula cu trăsura”, ne-a povestit Doina Ciobanu, directorul Muzeului Judeţean.
Centrul vechi al Buzăului are însă o istorie mult mai îndelungată. Potrivit istoricilor, în secolele 17 – 18, aici era un centru al negustorilor. Aceştia îşi săpaseră sub case, chiar sub nivelul pivniţelor, adevărate sisteme de ascunzători, unde îşi duceau averile şi familiile, în timpul incursiunilor pe care le făceau frecvent turcii din raiaua Brăilei. Printre buzoieni circulă şi acum o legendă cum că subteranul Buzăului este împânzit de tuneluri şi pivniţe secrete.
„În proiect este prevăzută şi montarea unor plăci cu texte despre istoricul zonei, pe care vor apărea multe amănunte interesante despre acest spaţiu”, ne-a spus directoarea Muzeului.
Citeşte şi: Centrul