Şoferii vor primi banii aferenţi despăgubirilor din poliţele RCA înainte de efectuarea reparaţiilor, nu după ce maşina a ieşit din service, ca în prezent, iar cuatumul compensaţiilor va fi stabilit de asigurători în funcţie de preţurile practicate de service-uri, nu în baza propriilor evaluări. „Asigurătorul RCA are obligaţia de a stabili cuantumul despăgubirii la nivelul preţurilor practicate de unităţile de reparaţii auto sau prevăzute în cataloage, astfel înc
Şoferii vor primi banii aferenţi despăgubirilor din poliţele RCA înainte de efectuarea reparaţiilor, nu după ce maşina a ieşit din service, ca în prezent, iar cuatumul compensaţiilor va fi stabilit de asigurători în funcţie de preţurile practicate de service-uri, nu în baza propriilor evaluări.
„Asigurătorul RCA are obligaţia de a stabili cuantumul despăgubirii la nivelul preţurilor practicate de unităţile de reparaţii auto sau prevăzute în cataloage, astfel încât despăgubirea primită să-i permită păgubitului efectuarea reparaţiilor. Pâna acum, în aceste situaţii, costul reparaţiilor era stabilit pe baza evaluării asigurătorilor, iar preţurile erau cel mult la nivelul celor practicate de service-uri. Măsura va permite păgubiţilor să solicite întâi plata despăgubirilor şi ulterior să efectueze reparaţiile necesare”, se arată într-un comunicat al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA).
De asemenea, potrivit unei modificări a Normelor privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule (RCA), asigurătorul are obligaţia, în situaţia în care există suspiciuni întemeiate cu privire la modul de producere a accidentului, de a comunica în scris asiguratului şi păgubitului, în termen de 10 zile de la data avizării daunei, intenţia de a desfăşura investigaţii.
„Aceste investigaţii nu pot dura mai mult de trei luni de la data avizării