Ministerul Muncii a lansat proiectul Anul european pentru combaterea saraciei si excluziunii sociale, cofinantat in proportie de 50% de Comisia Europeana.
Pentru proiectele nationale, Ministerul va aloca aproximativ 375 000 de euro, potrivit Secretarului de Stat, Mariana Nedelcu.
“Romania se afla in primele locuri in Europa in privinta saraciei. Din primii ani dupa 1990, Romania a fost intr-o saracire continua a populatiei [..], o situatie de care este responsabila in principal clasa politica”, a afirmat Roberta Anastase, presedintele Camerei Deputatilor.
Ministrul Muncii, Mihai Seitan, a precizat ca cele mai vulnerabile categorii in fata saraciei sunt familiile cu copii din mediul rural, persoanele cu dizabilitati, si persoanele care nu reusesc sa economiseasca lunar din venit.
O alta cauza a saraciei rezida in lipsa de educatie, potrivit Ministrului Educatiei, Daniel Funeriu. El a subliniat ca una dintre metodele de combatere a saraciei consta in determinarea elevilor sa urmeze mai mult de opt clase.
“Cel mai mare abandon scolar are loc in momentul in care elevii trec din clasa a VIII-a in clasa a iX-a. Multi dintre acesti copii nu au liceu in satele natale, si le este greu sa se deplaseze kilometri intregi, si de aceea renunta. Asadar, daca am avea invatamant obligatoriu de 9 ani, avem solutia de a pastra elevii in scoli", a explicat acesta.
Programul combaterii saraciei se desfasoara in cele 27 de state member UE, cat si in Irlanda si Norvegia.
Rata saraciei absolute a crescut in Romania in anul 2009 de la 5,7 la suta la 7,4 la suta, numarul populatiei sarace ajungand la 1,59 milioane persoane, din care 351. 000 sunt copii intre 0-14 ani, conform unui raport UNICEF.
In 2008, au fost inregistrate 1,22 milioane persoane, din care 256.000 copii care traiau intr-o saracie absoluta.
Indicele saraciei absolute se maso