Pe timp de criză oamenii fac orice pentru a face rost de un bani, numărul donatorilor fiind mai mare.De la începutul anului numărul craiovenilor care au donat sânge a crescut cu 15% faţă de anul trecut.
Sărăcia îi determină pe tot mai mulţi craioveni să meargă la Centrul de Transfuzii Sangvine pentru a dona sânge. Cei mai mulţi dintre ei au câte trei-patru copii, iar salariul pe care îl primesc abia dacă le ajunge de la o lună la alta. „Nu este pentru prima dată când donez sânge. Când pot să cumpăr copiilor ceva bun, creşte inima în mine, dar de unde bani? Iar pe criza asta cine m-ar împrumuta?“, a spus un craiovean care a preferat să-şi păstreze anonimatul.
Numărul donatorilor creşte
Numărul donatorilor a crescut faţă de anii precedenţi, conform conducerii Centrului de Transfuzie Sangvină Craiova. „Majoritatea persoanelor care donează sânge sunt tineri, iar numărul donatorilor a crescut cu până la 15%. Oamenii primesc în schimb şapte tichete în valoare de aproximativ 60 de lei, o zi liberă de la muncă, gratuitate pe mijloacele de transport în comun şi asistenţă socială gratuită“, a spus Sevastiana Bran, directorul instituţiei.
Medicii de la Chirurgie Plastică se plâng însă că, deşi numărul donatorilor este în creştere, în unele zile sunt nevoiţi să amâne operaţiile din cauză că nu au anumite grupe de sânge. „Am amânat operaţii pentru câteva zile, până am reuşit să facem rost de grupa de sânge de care aveam nevoie. RH2Negativ este foarte greu de găsit. Trebuie să ne descurcăm până la urmă cu ce avem“, a spus conferenţiar doctor Horia Pârvănescu, şeful Secţiei de Chirurgie Plastică din cadrul Spitalului Judeţean Craiova.
Anul trecut o tânără cu arsuri grave pe 70% din suprafaţa corpului a avut nevoie urgentă de 10 pungi de sânge şi cum medicii nu le-au primit la timp, n-au putut să o salveze.