Prohibiţia din ultimii patru ani a dublat prețul icrelor negre de contrabandă; dacă în 2008 un kilogram de icre negre de păstrugă se vindea cu aproximativ opt milioane lei vechi, acum a ajuns la 15 milioane, iar cele de morun ajung la aproximativ 1.000 de euro.
Braconierii de sturioni pot da lovitura într-o singură noapte ajungând să câştige chiar şi peste 30.000 de euro, în funcţie de dimensiunile sturionului capturat cu ajutorul carmacelor, un fel de cârlige de 12 centimetri înşirate din metru în metru pe o sfoară din relon, lungă de kilometri.
Cantitatea de icre negre obținută de la un sturion de aproape 200 de kilograme reprezintă aproximativ 25% din greutatea corpului său. După un calcul simplu, numai din icre, braconierul poate câştiga aproximativ 25.000 de euro.
„Piaţa icrelor negre era una bună în Romania“, spune Dumitru Maereanu administratorul firmei Kaviar House, firmă ce până la introducerea prohibiţiei se ocupa de comercializarea icrelor negre.
„Caviar înseamnă icre negre preparate prin sărare. Sunt nişte procedee destul de fine: icrele se desprind dintr-o membrană, se aduc la o temperatură optimă după aceea începe procedeul de sărare care este de mai multe feluri.
Unii fac saramură, alţii folosesc un anumit soi de sare marină, alţii folosesc şi un mediu steril în laborator pentru ca icrele să ţină cât mai mult fară să se folosească conservanţi. Icrele negre din Romania sunt cele mai bune din lume“, mai spune Maereanu.
Citiţi mai multe în Adevărul de seară!