Considerate incorect mai sănătoase şi mai dietetice, aceste produse favorizează apariţia obezităţii. Etichetarea cu denumirea „light“ arată că, în anumite produse, zahărul este înlocuit cu îndulcitori sintetici, iar grăsimile naturale sunt înlocuite cu cele artificiale.
Deşi cele mai multe persoane aleg produsele light tocmai pentru că sunt mai uşoare, specialiştii afirmă că unele dintre ele pot fi mai periculoase pentru sănătate decât cele obişnuite.
Citiţi şi:
Îndulcitorii sunt lipsiţi de riscuri?
Sucurile care produc crampe musculare
„Edulcoranţii de sinteză, deşi nu au calorii, conduc la îngrăşare. Iar unele grăsimi artificiale sunt mai aterogene (favorizează depunerea de substanţe grase pe pereţii vaselor sanguine) şi mai cancerigene decât grăsimile naturale (unt, untură)", explică profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare din Bucureşti, în cartea „Noua ordine alimentară. Şi noi ce mai mâncăm?".
Pot fi consumate de diabetici
Produsele care nu conţin zahăr sunt indicate persoanelor cu restricţii alimentare, în special diabeticilor de tip II, noninsulinodependent.
Chiar şi în aceste condiţii, persoanele care suferă de diabet trebuie să ceară sfatul medicului, care este singurul în măsură să spună dacă şi ce fel de îndulcitor ar putea fi folosit.
Atenţie însă! Femeile însărcinate, copiii şi adolescenţii trebuie să evite aceste produse, deoarece aceste categorii de persoane au nevoie de un surplus de energie, iar produsele light nu aduc organismului calorii.
Nu au calorii Şi PĂCĂLESC CREIERUL
Îndulcitorii artificiali, gen aspartam (E 951), acesulfam K (E950), zaharină, ciclamaţi (E 952), sucraloza (E 955), deşi nu au calorii, sunt contraindicaţi şi persoanelor care ţin cure de slăbire, favorizând apariţia obezităţii. @N