Victor Ponta a preluat de la Mircea Geoană un partid în opoziţie pe care trebuie să-l readucă la putere. Pe cât de simplu sună misiunea sa, pe atât de complicat va fi să o îndeplinească. Sursa: Octavian Cocoloș
Victor Ponta nu va avea o viaţă uşoară ca preşedinte al PSD. Pe de-o parte, „vechea gardă” a partidului încearcă o revenire „la butoane”. Pe de altă parte, în echipa cu care Ponta va trebui să lucreze, aripa „Vanghelie-Geoană” este numeros reprezentată în forul de decizie. În plus, el a ajuns la comanda unui partid guvernat de o democraţie a intereselor baronilor locali.
În mandatul lui Geoană, liderii judeţeni s-au obişnuit să fie implicaţi decisiv în luarea deciziilor de la centru. Asta a făcut ca mulţi dintre baronii locali ai partidului să se impună în conducerea centrală, exemple recente fiind Marian Oprişan, Liviu Dragnea şi Marian Vanghelie.
Vechea gardă vrea să revină cu o nouă faţă
Spre deosebire de Mircea Geoană, Victor Ponta îşi începe mandatul de preşedinte al PSD având suportul lui Ion Iliescu şi al lui Adrian Năstase. Acesta nu este neapărat un avantaj. Pentru că în spatele noului preşedinte al PSD, „vechea gardă” din partid încearcă o regrupare.
Deocamdată, Năstase, Iliescu şi Mitrea au obţinut doar satisfacţia unei revanşe mult aşteptate în faţa lui Mircea Geoană. Dar, tentaţia de a controla şi dirija politic liderul, după precedentul Geoană, va fi mare. Şi nu sunt singurii cu astfel de înclinaţii. Viorel Hrebenciuc, celebru pentru preocupările sale în domeniul „sforăriilor politice”, este doar unul dintre cei care aşteaptă o ocazie.
Chiar dacă nu este în graţiile lui Ponta, el şi-a aranjat o „intrare” când, la Congres, a depus voturile delegaţilor de la Bacău pe „echipa câştigătoare”. Rămâne de văzut însă câtă putere le va ceda Victor Ponta sau câtă influenţă vor reu