Un fost om de serviciu a deschis primul muzeu din Marea Britanie dedicat în totalitate aspiratoarelor. James Brown (30 de ani) este cunoscut printre prieteni săi drept Mister Aspirator. Pentru britanic, zgomotul produs de electrocasnicele care aspiră este muzică.
„Aspiratoarele m-au fascinat încă de pe vremea când eram numai un ţânc", le spune James Brown jurnaliştilor de la „The Daily Telegraph", în timp ce roteşte de zor cabluri şi furtunuri într-una din camerele muzeului. Bărbatul povesteşte că pe când avea numai 8 ani, a găsit la gunoi un model de aspirator Goblin 800 şi l-a luat acasă.
„L-am curăţat bine de mizeria care se depusese pe el, iar când l-am băgat în priză a început să funcţioneze!", îşi aminteşte James cu nostalgie. Până la vârsta adolescenţei, britanicul strânsese deja 30 de aspiratoare. De fiecare din pasiunile sale de la acea vreme - sport, muzică, literatură -, s-a ales încet-încet praful. „Hobby-ul ăsta pentru aspiratoare îmi ocupa cea mai mare parte din timpul liber", recunoaşte bărbatul.
Povestea care vinde
De la inaugurarea muzeului aspiratoarelor din Eastwood, Nottinghamshire, o mulţime de britanici curioşi au venit să-i admire colecţia de 126 de modele. Două aspiratoare „Ultimate G", placate cu aur şi produse de firma americană Kirby sunt piesele de rezistenţă ale colecţiei. Dacă ar vinde un singur astfel de aspirator, James Brown ar primi cel puţin 2.850 de euro.
Însă bărbatul nu este interesat de profitul imediat. Consideră că adevărata valoare a afacerii sale constă în abilitatea sa de a spune o poveste interesantă despre fiecare din modelele pe care le are în muzeu.
„Când au apărut, lumea le privea ca pe nişte obiecte uluitoare. Familiile din înalta societate dădeau petreceri în cinstea primului lor aspirator. Acum, oamenii le privesc ca pe nişte obiecte oarecare. Pentru mine, aspiratoarele sunt