Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, susţine introducerea tichetelor de sănătate, aşa-numita „coplată“, iniţiativă a predecesorului său, Ion Bazac. Unul dintre primele proiecte ale lui Cseke este coplata. Acum şase luni, el a adunat mii de semnături împotriva acestei măsuri şi le-a depus la ministerul pe care acum îl conduce.
Printre proiectele pe care ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, vrea să le pună în dezbatere publică în aceste zile este sistemul de coplată - adică pacientul va trebui să plătească pentru anumite servicii medicale în spitalele publice.
Mai citiţi şi:
Condamnată să moară, Dana Dobromir a câştigat lupta cu cancerul şi se întoarce acasă
REPORTAJ MULTIMEDIA Drama mamei de tripleţi: pusă să plece acasă cu un copil mort în pântece, din maternitatea groazei
„Coplata trebuie introdusă pentru că este asumată de Guvernul României", a explicat Cseke Attila. Ministrul Sănătăţii a precizat că sistemul de coplată face parte din acordul cu FMI şi că trebuie finalizat cât mai repede. În urmă cu doar şase luni, în calitate de senator UDMR de Bihor, Cseke Attila era un înverşunat contestatar al introducerii acestui sistem în spitalele româneşti. Nu a făcut doar declaraţii, ci a trecut şi la fapte.
Cseke şi colegul său deputatul Akos Derzsi s-au dus la Ministerul Sănătăţii cu un dosar cuprinzând peste 11.000 de semnături împotriva introducerii sistemului de coplată în sănătate.
În scrisoarea ataşată semnăturilor contra tichetelor de spital se arăta: „subfinanţarea cronică a sistemului sanitar din România nu poate fi rezolvată prin introducerea plăţii unor servicii medicale care până în prezent au fost considerate gratuite. De asemenea, considerăm că introducerea unui asemenea sistem nu va aduce după sine decât agravarea birocraţiei în sistemul sanitar".
„Sunt un ministru responsabil"
S