Instituţiile sanitare din Franţa angajează din ce în ce mai mulţi specialişti străini. Medicii români, care după aderarea la Uniunea Europeană nu au mai avut restricţii pentru pătrunderea pe piaţa muncii din Hexagon, constituie o soluţie pentru sistemul sanitar francez, scrie publicaţia "La Voix du Nord".
Cei mai mulţi medici români ajunşi în Franţa lucrează în spitale, însă, sunt destui care îşi deschid şi cabinete proprii. Numărul cadrelor medicale de altă naţionalitate decât franceză a crescut "după 2008, odată cu intrarea României în Europa", explică doctorul Bethune, vicepreşedinte al ordinului medical.
Spre deosebire de cadrele medicale venite din afara spaţiului comunitar, românii se pot stabili în Franţa fără probleme. De cele mai multe ori, cetăţenii veniţi din afara spaţiului european urmează şi o specializare în Franţa.
"Primim în regiune 10 medici români, pe an. Îi primim cu braţele deschise", susţine doctorul Bethune. Specialiştii străni sunt văzuţi ca o soluţie la problema lipsei de personal medical din numeroase provincii franceze.
Profesarea în spitalele franceze a unor medici formaţi în alte state ridică, însă, şi numeroase probleme. Chiar reprezentanţi ai cadrelor medicale susţin că pregătirea profesională în acest domeniu diferă de la un stat la altul. Medicii care au diplomele obţinute la universităţi din afara Hexagonului sunt angajaţi prin contract şi sunt mai prost plătiţi decât colegii lor francezi.