Ministrul francez al Culturii a semnat joia trecută actul de cumpărare a memoriilor vestitului aventurier veneţian. Manuscrisul de 3.700 de pagini, conţinând în principal „Histoire de ma vie“ („Povestea vieţii mele“), aparţine acum Bibliotecii Naţionale a Franţei.
În 2007, ambasadorul Germaniei în Franţa îi semnala proaspăt numitului director al Bibliotecii Naţionale de la Paris o ofertă de vânzare a memoriilor lui Casanova. Cele 3.700 de file nelegate, prezentate spre autentificare, ocupau zece cutii.
Mai citiţi şi:
Romanul unui laureat Nobel
VIDEO O comedie despre dragoste
Estimarea „casanoviştilor" pentru acest manuscris-unicat se situa între cinci şi douăzeci de milioane de euro. Directorului Bibliotecii, Bruno Racine, i-au trebuit aproape doi ani pentu a strânge suma convenită: şapte milioane de euro, donate aproape în totalitate de o instituţie financiară care a dorit să-şi păstreze anonimatul.
Amintirile unui aventurier
Giovanni Giacomo Casanova, „aventurier, abate, alchimist, cabalist, magician, cartofor, violonist şi afemeiat", şi-a descris aventurile amoroase în acest manuscris pe care l-a modificat continuu până în 1798, anul morţii sale. Lăsat moştenire nepotului său, Carlo Anglioni, singurul exemplar al manuscrisului a fost cedat de copiii acestuia editorului Brockhaus din Leipzig. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, manuscrisul a fost depozitat în subsolul unei bănci de către Frédéric-Arnold Brochaus.
Memoriile lui Casanova au apărut de la începutul secolului al XIX-lea până acum în mai multe ediţii, care s-au bucurat de mare succes de librărie. Există două versiuni. Între 1826 şi 1838, a fost publicată o adaptare rescrisă şi cenzurată de către Jean Laforgue, intitulată „Memoriile lui J. Casanova de Seingalt", cunoscută sub numele „ediţia Laforgue".
În 1962, apare prima versiune integrală, c