O treime din ţară a răsuflat uşurată la auzul veştii că în PSD s-au limpezit cât de cât apele. De la acest nivel (electoral) porneşte Victor Ponta, despre care mulţi spun că nu va fi decât un nou Mircea Geoană, unul mai zâmbăreţ şi mai comunicativ.
Adică nu va fi în stare să reorganizeze PSD într-un partid puternic, deşi discursul său e mai inteligibil şi prinde mai bine decât frazele alambicate ale predecesorului său. În schimb, susţinătorii săi precum şi cei care l-au votat doar pentru ca să nu mai fie Geoană au compensat vârsta (Ponta va împlini în septembrie 38 de ani) cu stilul său ofensiv. Va fi interesant de văzut cum va şti un magistrat, profesia lui Ponta, să pună ordine şi să stârnească entuziasm acolo unde un diplomat, cum e Geoană, a dat greş.
Mai trebuie spus că noul şef al partidului s-a înscris în PSD abia în vara anului 2002, lăsându-se de magistratură. De altfel, practic, se lăsase deja, pentru că la acea vreme era şef al Corpului de Control al premierului de atunci, Adrian Năstase. Sâmbătă s-a dovedit că Năstase a fost inspirat la acea vreme, pariind pe Ponta.
Va fi de asemenea interesant de văzut cum se va împăca Ponta cu adversarul său de notorietate din partid, Vanghelie, care s-a ales şi el cu ceva după congres, punând mâna pe una din cele 15 funcţii de vicepreşedinte. Convieţuirea pare imposibilă, mai ales după ce pitorescul personaj de la sectorul 5 a fost prins vorbind cumplit de vulgar la adresa colegilor săi din fruntea partidului. Există şi la Brăila un personaj cu apucături similare, care însă îl copiază mai degrabă la păreri pe şeful statului, decât pe Vanghelie, războindu-se predilect cu ziariştii. Sub noul şef al PSD - pentru care comunicarea inclusiv cu presa e limpede că se va derula în termeni politicoşi - probabil că va trebui să depună eforturi serioase de a se da pe brazdă atât Vanghelie, cât şi Bunea