Dacă de efectele crizei economice s-ar putea scăpa în următorii 10 ani, de efectele crizei demografice oamenii nu vor scăpa nici măcar după anul 2050, atunci când rata medie de dependenţă la nivel european se va dubla, potrivit unui raport publicat de Parlamentul European. În România, situaţia va fi mai gravă, populaţia de peste 65 de ani raportată la populaţia cu vârste între 15-64 de ani (rata medie de dependenţă), triplându-se de la 23%, în prezent, la 65,3% în 2060, potrivit datelor Eurostat. Populaţia de peste 65 de ani urmează să reprezinte 35% din total în 2060, faţă de 15% în 2008.
Raportul precizează că, în cazul unei dublări a ratei medii de dependenţă, presiunile asupra sistemelor publice de pensii vor fi complet insuportabile.
„În timp ce efectele actualei crize sunt semnificative, ele vor părea minuscule prin comparaţie cu impactul îmbătrânirii populaţiei, care va fi de circa 10 ori mai mare şi va lovi cu gravităţi diferite statele europene. De aceea, reformarea sistemelor de pensii este o necesitate. Unele reforme au fost însă stopate sau chiar întoarse de pe traseu în unele state membre UE, dar aceste decizii vor avea efecte adverse devastatoare, pentru că fac reformele necesare din viitor cu atât mai costisitoare şi dificil de realizat", afirmă experţii Uniunii Europene.
Din raportul de Sustenabilitate realizat de Comisia Europeană reiese tot faptul că impactul bugetar al îmbătrânirii populaţiei va depăşi de câteva ori costul total al actualei crize financiare şi economice. Astfel că, cheltuielile publice cu pensiile de stat vor creşte în medie, la nivelul întregii Uniuni Europene, de la 10,2% din PIB (în 2010), la 12,5% (în 2060), pe fondul reducerii natalităţii, îmbătrânirii şi reducerii populaţiei.
România se numără, potrivit raportului, printre statele cu cele mai nesustenabile bugete publice de pensii din UE, peste 50 de