Economiile masive si absorbtia fondurilor europene se numara printre principalele modele de crestere economica care trebuie aplicate intr-o perioada de criza majora, este de parere Daniel Daianu, fost europarlamentar si ministru de finante.
"Fondurile europene reprezinta singurul instrument care poate duce la o reducere a cheltuielilor publice. Daca nu atragem aceste resurse, vom avea cativa ani buni de stagnare, pentru ca nu vad un alt motor de crestere pentru Romania", a spus Daianu la un eveniment organizat de clubul Ivy and Excellence in Romania, care reuneste 50 de membri, absolventi ai unor scoli de prestigiu precum Harvard, Yale, Princeton, MIT, Oxford sau INSEAD, dar si oameni de afaceri romani. Daianu, care a absolvit in 1994 un program la Harvard, a mai precizat ca este posibil ca Romania sa aiba o crestere economica mai mare decat alte tari, daca va avea politici corecte de iesire din criza.
"Daca fondurile europene ar fi folosite cu mai multa intelepciune, ele ar putea sa aduca o crestere de pana la 4- 5% a PIB".
El a dat exemplul Spaniei, care si-a consolidat infrastructura utilizand fondurile europene, in timp ce Grecia a construit un aeroport pe bani europeni. De asemenea, pentru a putea reveni pe crestere, ar trebui sa se faca mai multe economii interne, pentru ca speranta de a avea crestere economica in linie cu celelalte state din regiune nu reprezinta o solutie viabila pentru iesirea din criza. "Mi-e greu sa cred ca economia Romaniei va avea o crestere de doua cifre in urmatorii ani. Guvernul ar trebui sa gaseasca un mecanism prin care sa stimuleze economiile masive."
Populatia va obtine din ce in ce mai greu imprumuturi financiare, pentru ca bancherii vor impune si mai multe restrictii la acordarea de credite.
"Statele din Europa Centrala si de Est nu trec printr-o recesiune obisnuita, ci printr-o criza financi