Ţara noastră se numără printre statele europene cu cel mai înalt grad de risc din punctul de vedere al îmbătrânirii populaţiei.
Până în 2060, rata de dependenţă din sistemul public de pensii, respectiv populaţia de peste 65 de ani raportată la populaţia cu vârstă între 15-64 de ani, se va tripla, potrivit unui raport realizat de experţii Uniunii Europene.
În acest context, România se va număra printre statele europene ce vor fi cel mai grav lovite de efectele crizei demografice.
Dacă economia va depăşi efectele negative ale actualei crizei financiare în aproximativ zece ani, criza demografică va avea un impact de circa 10 ori mai grav asupra economiilor statelor comunitare, potrivit unui raport publicat de Parlamentul European.
Experţii europeni se aşteaptă ca numărul nou-născuţilor să crească, urmând să asistăm la un avans considerabil al numărului de copii până în 2050. Însă, numărul persoanelor în vârstă va creşte direct proporţional. În raportul publicat de Parlamentul European se arată că actuala criză demografică este unică, iar autorităţile nu ştiu ce măsuri să ia şi nici nu pot estima cum va arăta tabloul demografic, în condiţiile în care numărul copiilor scade de la un interval la altul.
De aceea, susţin experţii europeni, se impune reformarea sistemelor de pensie. Noua lege a pensiilor, elaborată de Guvern în acord cu cerinţele FMI, prevede integrarea salariaţilor din sistemele militarizate în sistemul public de pensii, precum şi recalcularea pensiilor, în funcţie de contribuţia fiecărui asigurat.
Sistemul privat, o alternativă viabilă
Actuala criză financiară a afectat evoluţia fondurilor de pensii private, însă impactul negativ este diferenţiat, de la o ţară la alta. În Cehia, de exemplu, pierderile din sistemul privat s-au ridicat la aproximativ 7%, în vreme ce în Ir