Ăsta ar putea fi începutul unei frumoase prietenii. Băsescu va participa la ceremonia de investire a noului preşedinte ucrainean, Viktor Ianukovici. În mod paradoxal, pro-rusul Ianukovici ar putea fi mai deschis relaţiei cu Bucureştiul decât portocaliii Iuşcenko şi Timoşenko. Asta în ciuda sprijinului pe care Bucureştiul l-a oferit Ucrainei în NATO sau în UE, anii trecuţi, când la Kiev se purta oranjul.
Puterea portocalie de la Kiev a preferat să joace pe cartea naţionalistă în dosarele cu România, ca împărţirea platoului Mării Negre sau canalul Bâstroe, şi să limiteze drepturile minorităţii române, o minoritate importantă, de aproape jumătate de milion de persoane. Portocaliii Iuşcenko şi Timoşeno au jucat cartea naţionalistă anti-românească în fiecare campanie electorală, iar guvernul român nu a fost lăsat să deschidă centrele culturale române pe care le negociase cu puterea de la Kiev, anterior. Reprezentanţele diplomatice româneşti au devenit, în ultimii cinci ani, ţinta atacurilor şi protestelor extremiştilor ucraineni, fiind atacate cu ouă şi roşii, din cauza “pretenţiilor românilor asupra Bucovinei de Nord”. O temă atacată adesea şi de presa ucraineană.Nu mai departe de luna aceasta, în campania electorală pentru preşedinţie, Timoşenko promitea că “va face dreptate” şi va întoarce decizia Curţii de la Haga privind platoul Mării Negre, decizie favorabilă României.
Relaţia dintre Bucureşti şi Kiev devenise atât de proastă, încât Traian Băsescu şi-a amânat de mai multe ori vizita la Kiev. Se aflase, conform unor surse, că Băsescu ar fi urmat să fie întâmpinat cu huiduieli de naţionaliştii ucraineni. Iată că acum, sub Ianukovici, se materializează această vizită în Ucraina. Ianukovici, de altfel, a fost şi preferatul minorităţii româneşti în alegerile prezidenţiale, Partidul Regiunilor promiţând drepturi minorităţilor. Fireşte, în primul rând m