În plină criză imobiliară, parcelele împădurite sunt unele dintre puţinele investiţii rentabile care generează câştiguri proprietarilor. Câştigurile din exploatarea lemnului apar la câţiva ani de la achiziţia terenului. Aşteptarea merită însă, deoarece cheltuielile după cumpărare sunt minime.
Ioana şi Ciprian Anghelescu au decis, în urmă cu aproximativ şapte luni, să achiziţioneze câteva hectare de pădure în vederea dezvoltării unei afaceri cu lemn.
Pentru a putea face cea mai bună alegere, în ceea ce priveşte raportul preţ-calitate, dar şi pentru a identifica un amplasament cu un acces facil, au analizat îndelung ofertele existente pe piaţă. Cei doi au decis, în urmă cu trei luni, să achiziţioneze o proprietate în apropierea comunei Pîrscov din judeţul Buzău.
Proprietatea cumpărată are o suprafaţă totală de 260 de hectare, din care 20 de hectare reprezintă păşune, iar restul pădure de gorun şi fag. Preţul achitat de familia Anghelescu a fost de aproape 500.000 de euro, incluzând taxe notariale şi comisionul achitat agentului imobiliar care a intermediat tranzacţia.
Ciprian Anghelescu spune că o astfel de afacere generează profit abia după câţiva ani, dar „este una dintre afacerile cu riscuri minime, în sensul că, deşi aştepţi relativ mult timp până când începi să încasezi bani, pădurea se dovedeşte o investiţie rentabilă pe termen mediu şi lung".
Reguli de respectat
Destinaţiile lemnului sunt diverse. Fie că vorbim de cherestea, materie primă pentru parchet, mobilier sau lemn de foc, el va fi întodeauna un element căutat pe piaţă. România are încă avantajul unui fond forestier bogat, care oferă oamenilor de afaceri din zonă posibilitatea de a fi prezenţi pe locuri fruntaşe pe piaţa europeană de profil. Totuşi, mai spune Anghelescu, deşi cumperi şi devii proprietar, asta nu-ţi oferă dreptul de a exploata după bunul plac pădurea resp