Decizia olandezilor de a ieşi din război riscă să aibă efecte şi în alte state NATO care au forţe în această zonă de conflict. Olanda, unde controversa privind menţinerea trupelor a dărâmat guvernul în acest weekend, este prima forţă militară importantă care se retrage din Afganistan.
Anunţul de duminică al premierului olandez Jan Peter Balkenende, care a recunoscut că nu poate împiedica retragerea programată să înceapă în august, stârneşte temeri privind un posibil efect de domino.
Mai citiţi şi:
Comandantul forţelor americane din Golf: Este timpul pentru presiuni asupra Iranului
VIDEO Vânătorul de mine a ajuns în Afganistan
Ambasadorul rus la NATO: Rusia nu va instala rachete Iskander în Transnistria
Balkenende a pierdut „războiul" cu adversarii politici, după o şedinţă de 16 ore a cabinetului. „Sarcina noastră, de principale forţe armate în provincia Uruzgan, se încheie în august", a spus Balkenende.
După această dată, olandezii plănuiesc să reducă treptat trupele, până la retragerea completă, la sfârşitul acestui an.
Criza politică din Olanda subliniază dificultatea cu care se confruntă SUA şi NATO în convingerea aliaţilor să aloce mai multe resurse pentru un război din ce în ce mai nepopular. Există temeri că şi alte ţări, unde opinia publică tinde să fie împotriva trimiterii de trupe în Afganistan, ar putea urma exemplul Olandei.
E vorba, în primul rând, de Canada, care a avut cel mai mare procent de victime şi care a anunţat retragerea celor 2.800 de soldaţi până la sfârşitul anului viitor.
Strategii SUA şi ai NATO se tem de mult de retragerea olandezilor, ca şi de cea a canadienilor, Olanda şi Canada fiind două dintre cele mai eficiente forţe ale NATO în Afganistan.
Europa, obosită de război
Ieşirea olandezilor din luptă ar putea accentua criticile a