Volumul vânzărilor de ciment ale Lafarge în România a coborât anul trecut cu 34,4%, din cauza scăderii cererii ca urmare a crizei economice, dar preţurile au avut o evoluţie stabilă, potrivit anunţului făcut de grupul francez.
Efectele mixului de produse şi clienţi, precum şi impactul modificărilor de preţuri, au avut un efect cumulat de -0,4% asupra activităţii Lafarge în România, se arată într-un raport publicat vineri de producătorul de ciment şi materiale de construcţii. Activitatea Lafarge în România pe piaţa cimentului s-a redus astfel anul trecut cu 34,8% faţă de 2008, faţă de o restrângere de 31,4% pe pieţele central-est europene. Scăderea din regiune a fost însă determinată în mai mare măsură de modificarea preţurilor şi de mixul de produse şi clienţi, vânzările de ciment coborând cu 25,7%. Lafarge anticipează pentru 2010 o creştere cuprinsă între 0-5% a volumului vânzărilor de ciment din România, la preţuri mai mari sau egale cu cele din 2009, se mai arată în raport. Spre comparaţie, la nivelul Europei Centrale şi de Est este prognozată o evoluţie cuprinsă între -2% şi 3% a volumului vânzărilor de ciment. Afacerile grupului au fost afectate, de asemenea, de mişcările de pe piaţa valutară, acestea având un impact negativ de 396 milioane euro la nivel global, reprezentând 2% din vânzări.
Impactul negativ al deprecierii faţă de euro a lirei steline, monedelor est-europene (zlotul polonez, rubla rusească, leul românesc şi grivna ucraineană), nairei nigeriene şi a dolarului canadian au fost amortizate doar parţial de aprecierea dolarului american, lirei egiptene, dinarului irakian şi a yuanului chinezesc, se arată în raport.
Totodată, deprecierea leului faţă de euro a avut unul dintre cele mai semnificative impacturi asupra operaţiunilor regionale ale Lafarge.
Volumul vânzărilor de ciment ale Lafarge în România a coborât anul trecu