Te numeri printre cei care au cumpărat case în perioada boomului preţurilor, respectiv anii 2007-2008 şi care sunt acum prinşi în cleştii unui mecanism rapace? Rata şi diferenţa de curs ţi-au golit complet buzunarele? Iată câteva variante prin care îţi poţi uşura situaţia. În România, dacă ai apucat să iei un credit pentru achiziţia unui apartament, sunt puţine şanse să scapi de el. Tot ce poţi face este să încerci să-ţi uşurezi situaţia.
Apartamentele luate în urmă cu doi-trei ani costau în multe cazuri dublu decât valorile recente. Un apartament vechi, slab dotat, la 120.000 de euro, într-un cartier periferic, acum, pentru orice proprietar e un vis frumos.
În 2007, proprietarii ar fi considerat însă o mare jignire să le spui că preţul acesta e cam piperat. Un apartament luat atunci şi ipotecat la bancă nu mai are mare valoare astăzi. Cei care au cumpărat atunci realizează astăzi că au aruncat pe fereastră jumătate din bani.
Înghiţiţi de datorii
Cătălin C. a cumpărat un apartament de două camere în Apărătorii Patriei în vara anului 2008. A plătit pe el 120.000 de euro, bani împrumutaţi de Credit Europe Bank. Instituţia finanicară i-a permis să ia apartamentul cu un avans de doar 5%. Rata lunară pe care a ajuns să o plătească a fost de 870 de euro, la un curs de 3,56 lei.
După nici o lună de la semnarea contractului, începuseră deja să circule zvonuri despre ieftiniri. Până la sfârşitul anului locuinţa se ieftinise deja cu 20.000 de euro. A crezut că e doar o glumă. Cotaţia euro a început să crească însă. Timp de două luni Cătălin a plătit rate de aproximativ 900 de euro.
Angajatorul său, o firmă de publicitate a realizat că e supradimensionat în ceea ce priveşte personalul, aşa că şi-a pierdut locul de muncă. S-a descurcat, a găsit alt job, dar sumele pe care le trimitea către bancă erau din ce în ce mai mari.
Acum, ratele au