18 echipe din Slovacia, Ungaria şi România s-au întrecut sâmbătă, la Bálványos (în traducere, Cetatea păgână), în prepararea unor bucate tradiţionale specifice zonelor din care provin. Evenimentul a avut loc în cadrul festivalului gastronomic "Pomana Porcului", organizat pentru a cincea oară la Bálványos, comuna Turia.
Organizatorul festivalului, primarul Daragus Attila, ne-a declarat: "Pe lângă echipele străine, în acest an s-au întrecut în ale artei culinare reprezentanţi ai judeţelor Covasna, Botoşani, Harghita, Mureş, Vrancea, Cluj, Bihor sau Sălaj, toate echipele fiind foarte bine pregătite. Au fost sacrificaţi porci, fiecare în jur de 100 de kilograme, iar pentru a nu încălca normele europene, porcii au fost sacrificaţi prin curentare". Sub privirea atentă a juriului, dar şi a mascotei festivalului - un purcel care tronează pe un butoi de vin de soi -, echipele participante la concurs şi-au pregătit bucatele, după care şi-au prezentat produsele juriului, format din reprezentanţi ai Asociaţiei Bucătarilor şi Cofetarilor, ai revistelor de specialitate, profesionişti în gastronomie şi ziarişti. Premiile au constat în cupe şi medalii de aur, argint şi bronz. Conform spuselor lui Daragus Attila, fiecare echipă ar fi meritat să câştige, totuşi, cu mare dificultate, juriul a realizat o departajare. Seara s-a încheiat cu o masă festivă, o adevărată "pomană a porcului", cu inevitabilul foc de tabără şi artificii.
Trebuie spus că judeţul Cluj a fost reprezentat de Alexandru Dulău, medaliat cu argint la Campionatul mondial de la Montreal (Canada) din 1986 şi multiplu campion naţional de kaiac.
Evenimentul a luat sfârşit duminică cu o excursie la singurul lac vulcanic din Europa, Lacul Sfânta Ana, situat la 950 m altitudine, pe Masivul Ciomatu Mare, din Munţii Harghitei.
LEGENDA BÁLVÁNYOSULUI
De numele Băilor Bálvá