Romanii isi platesc din ce in ce mai greu ratele lunare la banci, a caror valoare a ajuns sa reprezinte 22,4% din venitul disponibil al populatiei in septembrie anul trecut, fata de circa 5% la sfarsitul lui 2004, arata datele Bancii Nationale.
Gradul ridicat de indatorare si ajustarea in continuare a veniturilor nu vor permite reluarea rapida a creditarii persoanelor fizice in ciuda semnalelor de relaxare monetara transmise de BNR si va pune mai multa presiune asupra restantelor, care s-au triplat in 2009.
"Capacitatea populatiei de a-si acoperi serviciul datoriei a continuat sa se deterioreze, ceea ce poate conduce la majorarea ratei restantelor si in viitor", apreciaza Ion Dragulin, directorul Directiei de Stabilitate Financiara din Banca Nationala.
In Romania, comparativ cu tarile europene, serviciul datoriei ocupa una dintre cele mai mari ponderi in total venituri avand in vedere ca media la nivelul zonei euro este la jumatate, adica 11%. Doar polonezii platesc o parte mai mare din venitul disponibil pentru rambursarea creditelor, circa 35%, in timp ce spaniolii ajung la o pondere de 18% a ratelor lunare in total venituri.
In aceste conditii, creditarea persoanelor fizice ar putea stagna si in perioada urmatoare, sperantele bancherilor indreptandu-se anul acesta spre acordarea de imprumuturi companiilor si spre cofinantarea de proiecte care beneficiaza de fonduri europene.
"Potentialul de crestere a creditarii persoanelor fizice este limitat pe termen scurt pentru ca veniturile vor continua sa se ajusteze, iar Banca Nationala a exprimat foarte clar faptul ca bancile nu ar trebui sa reia prea agresiv creditarea", noteaza Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen. El spune ca referindu-ne strict la populatia indatorata, serviciul datoriei ajunge la 40% din venitul disponibil al acesteia.
La sfarsitul anului trecut, rest