Bistriţeanca de 51 de ani din Viişoara, diagnosticată cu botulism în urmă cu două săptămâni şi decedată ieri la o clinică din Târgu-Mureş s-a îmbolnăvit după ce a consumat un castravete murat şi nu o conservă de peşte, cum s-a spus la început.
Potrivit directorului adjunct al Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVAS), probele de laborator au confirmat prezenţa toxinei într-un castravete murat şi nu într-o conservă de peşte. „Am verificat mai multe conserve de peşte din magazinele şi supermarketurile din oraş, dar nu am găsit nimic. Apoi, inspectorii au făcut prelevări de alimente din gospodăria femeii, în special de la murături. Rezultatele de laborator au arătat prezenţa toxinei într-un borcan cu castraveţi. Castraveţii nu erau cumpăraţi“, a explicat adjunctul DSVAS.
Maria Hurmean, bistriţeanca diagnosticată cu botulism, a murit ieri, după mai bine de trei săptămâni de când a fost internată pentru prima dată. Femeia s-a prezentat la Secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean în data de 2 februarie şi a fost internată iniţial cu diagnosticul de accident vascular. Ulterior, familia acesteia a spus că femeia ar fi consumat o conservă de peşte şi că nu s-a simţit bine. Probele recoltate de medici şi trimise la Institutul Cantacuzino din Bucureşti au confirmat, în data de 8 februarie, diagnosticul de botulism.
La cererea familiei, bistriţeanca a fost mutată la clinica din Târgu-Mureş, unde a şi decedat ieri după-masă.
Acesta este al doilea caz de deces provocat de botulism, după ce, în urmă cu trei ani, un alt bărbat a murit pentru că a consumat o conservă expirată, importantă din Thailanda.