Congresul PSD a adus schimbarea in arhitectura interna a partidului. Rolul acestuia nu a fost numai pentru a alege o noua conducere, ci si pentru a calma starea de spirit de nemultumire fata de liderii care au ratat la mustata presedintia tarii si puterea. Victor Ponta a spulberat visele lui Mircea Geoana, atat pe cele politice, cat si pe cele personale. Orgoliul diplomatului a fost potolit de ambitia procurorului.
Acum, situatia noului presedinte pare a fi identica cu cea pe care fostul presedite a trait-o pana in prezent. Inlocuirea lui Mircea Geoana s-a facut, la fel de brutal, pe aceleasi principii pe care el le-a utilizat in 2005 pentru a-l detrona pe Ion Iliescu. Jocuri de culise pana in ultima clipa, tradari, ralieri neasteptate, false candidaturi, toate acestea au facut parte din arsenalul politic folosit si acum cinci ani.
Victor Ponta este, asemenea lui Mircea Geoana, rezultatul unui compromis politic intre mai multe tabere adverse care au avut un scop comun: detronarea presedintelui. Fostul diplomat a fost victima aceluiasi scenariu pe care acesta l-a scris pentru Ion Iliescu. Numai ca de data aceasta Ion Iliescu si Adrian Nastase au rescris scenariul si l-au inventat pe Victor Ponta pentru presedintia partidului, personaj tanar, dinamic, rece, calculat, dar neexperimentat politic.
Situatia PSD nu este inca clarificata. Interesele de moment au fost satisfacute, insa voci ratacite si neimplinite vor aparea cel mai probabil in urmatoarea perioada. Astfel ca Victor Ponta va trebui sa faca aceeasi echilibristica pe care Mircea Geoana a trebuit sa o faca pana acum. Va putea, insa, Victor Ponta sa multumeasca toate grupurile din PSD cu aceeasi abilitate pe care fostul presedinte a dovedit-o?
Pe termen scurt, riscul ca PSD sa se scindeze serios nu pare probabil. Vor mai fi demisii, nemultumiti care vor pleca spre o