"Dificil din punct de vedere emotional a fost si atunci si este si acum", spune Wargha Enayati, fondatorul retelei de clinici Centrul Medical Unirea (CMU). El se refera la tranzactia recenta prin care fondul de investitii Advent International a cumparat 80% din actiuni intr-o tranzactie estimata la peste 30 mil. euro, dar si la exitul partial din 2007, cand a atras in companie, insa numai minoritar la acea vreme, un fond britanic - 3i.
Nascut in Germania, din parinti iranieni, Enayati, 46 de ani, a venit in Romania in plin regim comunist, pentru a afla mai multe lucruri legate de Regina Maria, despre care spune ca a fost primul cap incoronat Baha'i (religie la care a aderat si el cand avea 15 ani). Ulterior, a dat numele de "Regina Maria" celei mai mari investitii, o maternitate de 5,5 mil. euro.
Enayati a studiat medicina la Cluj, apoi s-a specializat in cardiologie la Fundeni.
Primii bani i-a castigat inca de pe vremea cand locuia in Germania cand a lucrat intr-un magazin de aparate foto, in 1983. A castigat atunci 80 de marci.
In Romania dupa 1990 a cumparat o casa cu 30.000 de marci, bani de la tatal sau, pe numele unor prieteni romani pentru ca strainii nu puteau cumpara proprietati imobiliare in nume propriu si a vandut-o doi ani mai tarziu la o suma de patru-cinci ori mai mare.
In 1995 si-a deschis un cabinet medical, iar ulterior o policlinica in zona Unirea, de unde si numele companiei de Centrul Medical Unirea.
A devenit medicul Ambasadei Germane, iar apoi pe lista clientilor companiei au inceput sa apara multinationalele. Primii clienti corporatisti au fost IKEA (reprezentanta care achizitioneaza mobila de la producatori romani si este diferita de magazinul din Baneasa) si Coca-Cola Services. Enayati afirma ca in tot acest timp a continuat sa ofere consultatii in cardiologie si continua sa faca acest lucru.
E