Solicitate. Lumânările româneşti se vând scump, preţul uneia putând ajunge chiar la 150 de euro bucata Migală. Procedeul de finisare e complicat, pentru că lumânările trebuie să aibă aspect "rustic' Producţie. În atelierele cereriei de la Fântânele se fac lumânări pentru restaurantele italiene
Cele mai cerute lumânări sunt cele decorative şi parfumate. De asemenea, italienii mai cer şi lumânări cu miros special care alungă ţânţarii. O lumânăre decorativă fabricată în atelierul din Fântânele se vinde în Italia cu până la 150 de euro. Angajaţii trebuie să dea dovadă de multă atenţie şi răbdare.
"Ca şi la prepararea prăjiturilor, trebuie să se ţină cont de un anumit dozaj de parafină, stearină, coloranţi şi parfumuri, reţetă care, dacă nu se respectă, e posibil ca lumânarea să nu fie aspectuoasă, să afume sau să curgă din suport", a declarat Silvia Chevereşan, şefa de producţie.
Ceara se pregăteşte şi se menţine la aceeaşi temperatură în timpul turnării şi pe parcursul reumplerii, apoi se lasă la răcit un anumit timp, în funcţie de fiecare lumânare în parte şi de temperatura ambientală, după care se reumple forma. După ce s-a terminat procesul de umplere, se lasă la răcit timp de mai multe ore sau chiar până în ziua următoare, în funcţie de mărimea lumânării, după care se scoate cu multă atenţie din forme să nu se distrugă, iar acea lumânare va trece la procesul de finisare care include tăierea la dimensiune sau topirea pe o plită până la forma corectă. Apoi, lumânările sunt periate cu perii speciale care le dau forma rustică. Lumânările care în final nu sunt considerate de bună calitate pentru export, se topesc din nou.
Solicitate. Lumânările româneşti se vând scump, preţul uneia putând ajunge chiar la 150 de euro bucata Migală. Procedeul de finisare e complicat, pentru că lumânările trebuie să aibă aspect "rustic' Producţie. În atelier