Volumul tranzacţiilor cu locuinţe este aproape de zero şi asta pentru că nu are cine să le cumpere. Lipsa investiţiilor străine şi salariile mici au făcut din portul dunărean, un oraş cu un potenţial economic deosebit, un spaţiu în care piaţa imobiliară este „îngheţată“.
Vasile Dumitrache s-a născut şi a locuit numai în Brăila. Are patru copii şi fiecare dintre ei a ales să părăsească oraşul natal. Are un fiu care locuieşte şi munceşte în Bucureşti, altul care locuieşte de cinci ani în Spania şi două fiice în Germania.
„Evident că mă bucur pentru ei, deoarece locuiesc şi muncesc în locuri care le permit să se dezvolte profesional şi personal, însă, pe de altă parte, ca brăilean, sunt întristat de faptul că tinerii noştri pleacă, iar aici nu rămân prea mulţi care să dezvolte zona" spune Dumitrache.
Exodul tinerilor are un impact destul de mare şi asupra situaţiei din piaţa imobiliară, deoarece tinerii au reprezentat dintotdeauna cel mai numeros grup din totalul cumpărătorilor sau al chiriaşilor.
Pe marginea acestei probleme, Marin Pavel, consultant imobiliar al agenţiei Danubius, adaugă că „este frustrant pentru brăilenii mai în vârstă să vadă cum tinerii noştri pleacă, construiesc case în alte oraşe sau contribuie la dezvoltarea altor zone, însă, pe de altă parte, aceştia sunt de înţeles dacă ne gândim că oraşul lor natal nu le oferă prea multe oportunităţi".
Ieftiniri de 70% la două camere
Majoritatea blocurilor sunt vechi, iar zona nu pare interesantă pentru investitori
Preţurile apartamentelor au scăzut, în medie cu 50%, cel mai afectat segment fiind cel al locuinţelor cu două camere.
Aici, potrivit lui Gheorghe Corbeanu, administrator al agenţiei imobiliare Elysium din Brăila, scăderile sunt şi mai dramatice, ajungând chiar şi până la 70%, faţă de valorile înregistrate în perioada 2007-2008.
Mai pu