La începutul crizei din Grecia, întreaga Uniune Europeană se pusese de acord că Grecia este destul de puternică încât să-şi rezolve problemele singură. Cu timpul, lucrurile au evoluat în direcţia opusă. Astfel, Ministerul Finanţelor din Germania a pregătit un plan conform căruia statele membre din zona euro vor oferi Greciei ajutoare externe în valoare totală de 20-25 miliarde de euro. Care sunt consecinţele? Cu puţin timp în urmă... "Pieţele se amăgesc crezând că, l
La începutul crizei din Grecia, întreaga Uniune Europeană se pusese de acord că Grecia este destul de puternică încât să-şi rezolve problemele singură. Cu timpul, lucrurile au evoluat în direcţia opusă. Astfel, Ministerul Finanţelor din Germania a pregătit un plan conform căruia statele membre din zona euro vor oferi Greciei ajutoare externe în valoare totală de 20-25 miliarde de euro. Care sunt consecinţele?
Cu puţin timp în urmă...
"Pieţele se amăgesc crezând că, la un anumit nivel, celelalte state membre ale UE îşi vor deschide portofelele pentru a salva Grecia", afirma unul dintre membrii consiliului executiv al Băncii Centrale Europene într-un interviu acordat publicaţiei italiene Il Sole 24 Ore.
"Tratatele prevăd o clauză care interzice intervenţia în aceste situaţii, iar regulile trebuie respectate", a precizat acesta.
La finalul anului trecut, un oficial german arăta că "este problema grecilor faptul că au ajuns aici. Ei trebuie să explice într-o manieră credibilă cum vor putea să restrângă deficitul".
"Dacă vor apărea presiuni, Germania trebuie să nu acorde sprijin financiar. Consecinţele ar fi catastrofale", a avertizat şi Clemens Fuest, preşedinte al comitetului de consilieri ai Ministerului german de Finanţe.
Astăzi...
Oficialii germani consideră, potrivit declaraţiilor din ultimele zile, că tratarea cu indulgenţă a situaţiei Atenei ar reduce pre