Apare cel mai sofisticat instrument de monitorizare a pieţei de artă. Ce indică şi cui îi foloseşte?
Se fac ultimele retuşuri pentru ceea ce va deveni, în cel mult o lună, primul instrument sofisticat de monitorizare a pieţei de artă din România.
Un index care îţi poate spune, spre exemplu, că randamentul anual al lucrărilor Viorel Mărginean vândute la licitaţii publice a crescut anul trecut cu 71,35% faţă de 2008.
Indexul, realizat de casa de licitaţii Artmark, aduce în prim plan aproximativ o mie cei mai tranzacţionaţi artişti în cadrul licitaţiilor realizate în ultimii 15 ani. Sunt calculate cotaţiile lor medii anuale distinct, în funcţie de tehnica de creaţie, precum şi randamentele aduse de investiţiile în fiecare dintre aceştia.
Preţurile operelor de artă şi cotaţiile artiştilor devin astfel transparente, expuse public asemenea acţiunilor din ringul bursier şi accesibile chiar şi unui investitor mai puţin avizat.
Cifrele anilor trecuţi rămân suficient de convingătoare pentru orice colecţionar sau investitor în piaţa de artă: randament mediu al pieţei în 2008 de peste 37% şi un câştig mediu pentru primele nouă luni din 2009 în creştere cu aproape 40%.
Citiţi mai multe despre modul în care indexul ar putea revitaliza bursa operelor de artă din România în numărul 25 al revistei Forbes România.