Valuri de populism ieftin au acoperit pana si scandalul din PSD, dupa ce ministrul Muncii a invocat posibilitatea sistarii alocatiei pentru copiii ai caror parinti au venituri mari. "Guvern criminal", "furt", "atac la copii" au strigat din toti plamanii si liberalii, si social democratii, si sindicatele, si asociatiile de parinti, si ziaristii ipocriti.
Este foarte adevarat ca primul anunt al lui Mihai Seitan a fost nefericit formulat, cat timp eliminarea alocatiei pentru copii ar putea fi neconstitutionala. Formula corecta a venit ceva mai tarziu de la premier: alocatia e un drept garantat constitutional, insa cuantumul ei nu este. Asadar nu este nimic neconstitutional in a da alocatii mai mici copiilor din familii bogate si alocatii mai mari copiilor din familii sarace.
"Discriminare si raca intre copii", "descurajarea famiilor instarite sa aiba copii", au tipat aceleasi voci. Sa fim seriosi! Nicun om cu mintea intreaga nu-si poate imagina ca la gradinita sau la scoala copiii discuta intre ei despre alocatie si pot face din ea un motiv de raca, daca nu sunt instigati sa o faca. Fetita mea nici nu stie ce e aia alocatie.
Dupa cum nu cred ca un om cat de cat realist isi imagineaza ca o familie cu venituri consistente ia o decizie in privinta numarului de copii in functie de alocatia de 42 de lei pe luna. Acestea sunt populisme de doi bani. In plus, cum pot liberalii sa acuze Guvernul cat timp ei insisi au depus o intiativa legislativa care prevede tocmai diferentierea acestor alocatii in functie de veniturile parintilor? Si cum poate PSD, sustinatorul impozitului progresiv, sa atace o intiativa care, pana la urma, este in favoarea saracilor?
Ipocrizia contestatarilor nu inseamna insa ca intentia Ministerului Muncii este lipsita de capacane. Dimpotriva, sunt multe lucruri care trebuie analizate.
Pe fond, pare