Ministerul Educatiei lucreaza in aceasta perioada la o lege care ar urma - printre altele - sa reduca numarul de ore petrecute de elevi la scoala, sa pregateasca introducerea unor materii cumulative, precum stiintele, si sa impuna profesori mai bine pregatiti.
Ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, precizeaza, pentru Romania libera, ca prin noua lege isi propune sa obtina stabilitatea sistemului de invatamant. Funeriu se refera in special la examenul de bacalaureat: "In linii mari, BAC-ul va fi organizat in continuare asa cum s-a organizat anul acesta. Adica incluzand si de acum incolo probele de competenta".
Ministrul Educatiei spera ca legea – care va include multe dintre propunerile continute in raportul comisiei prezidentiale realizat de fostul ministru Mircea Miclea – sa poata fi inaintata Parlamentului in luna aprilie, dupa ce in prealabil va fi prezentata in Guvern, supusa dezbaterii publice si adoptata de Executiv. Daniel Funeriu isi doreste sa poata aplica prevederile noii legi din anul scolar 2010-2011.
Implicat in elaborarea textului de lege, fostul ministru al Educatiei, Mircea Miclea, spune, pentru Romania libera, ca daca proiectul de act normativ va fi preluat de Parlament in procedura de urgenta, atunci are sanse sa fie adoptat pana in luna iunie, atunci cand se incheie actuala sesiune parlamentara.
Mircea Miclea afirma ca anumite aspecte din legea educatiei trebuie "radicalizate". Fostul ministru se refera in primul rand la numarul de ore din programul scolar. "Trebuie redus timpul petrecut de elevi la scoala sub 30 de ore pe saptamana, pentru ca daca aduni orele in care acestia stau in banci si orele in care isi fac temele, acasa, atunci iti iese peste 8 ore de munca pe zi, ceea ce nu este normal", explica Miclea.
Foarte importanta, adauga acesta, este formarea profesorilor. "Pregatirea trebuie