Elevii clujeni vor beneficia, din toamnă, de un sistem informatic, care recunoaşte o plantă pe baza unei poze. Specialişti din 11 ţări europene s-au întâlnit la Cluj, pentru a evalua stadiul implementării softului, finanţat de UE cu 4,8 milioane de euro, cu predarea interactivă a biologiei în şcoli.
Un proiect inovator va permite elevilor să recunoască plantele cu o simplă fotografie. Softul cu platforma educaţională va fi accesibil prin intermediul internetului în şcolile clujene din anul şcolar următor.
Conferinţa internaţională pe teme informaţionale, desfăşurată, timp de două zile, la Hotelul Belvedere din Cluj a arătat stadiul unui proiect susţinut de Uniunea Europeană, privind predarea interactivă a biologiei în şcoli.
Ghid online de botanică
Proiectul „Key to Nature” este adaptat de mai multe ţări europene, în funcţie de specificul lor local şi va fi finalizat până la sfârşitul anului. Este vorba despre propunerea de a se înlocui manualele tipărite, ca instrumente de clasificare, folosind instrumente educaţionale moderne pe echipamente mobile, de tip iPhone sau PDA, cu acces direct la o bază de date de circa un milion de specii.
Alături de specialiştii străini, la conferinţă participă partenerii care au realizat softul adaptat în limba română, din Universitatea Tehnică din Cluj, dar şi profesori români din şcoli clujene şi bistriţene, care au cooperat pentru identificarea plantelor. Până în prezent au fost elaborate ghidurile interactive de identificare a plantelor lemnoase din România şi a arborilor şi arbuştilor din Parcul Dendrologic din Bistriţa. Acestea sunt disponibile pe platforma online www.keytonature.eu/wiki/Romania.
Citiţi mâine în ziarul Adevărul, cum se pot recunoaşte plantele, oriunde vă aflaţi în natură.