Nitroglicerina nu se mai împrăştie în organism, iar boala staţionează
Un grup de cercetători britanici, de la Universitatea Queen's, au testat recent un plasture cu nitroglicerină, o substanţă explozivă care, în doze mici, încetineşte evoluţia cancerului de prostată. Oamenii de ştiinţă susţin că plasturele ar putea fi disponibil pe piaţă curând, deoarece are rezultate benefice în stoparea creşterii tumorilor. În plus, specialiştii au constatat că, pe măsură ce substanţa explozivă pătrunde în sânge, cancerul nu se mai împrăştie în organism, iar boala staţionează.
Pentru a ajunge la acest rezultat, experţii au monitorizat 24 de bărbaţi bolnavi de cancer la prostată, care au trebuit să poarte plasturele cu nitroglicerină pe braţ sau abdomen non stop, timp de doi ani, schimbându-l la fiecare 12 ore. După 6 luni de tratament, s-a observat că boala se stabilizase în toate cele 24 de cazuri. După un an de la începerea studiului, majoritatea participanţilor la studiu aveau o stare stabilă, iar oamenii de ştiinţă au observat că boala a regresat în cazul câtorva subiecţi.
În cantităţi mici, nitroglicerina poate fi folosită în medicină datorită capacităţii acesteia de a dilata vasele de sânge şi a îmbunătăţi fluxul sangvin, potrivit cercetătorilor britanici. Mai mult, substanţa este folosită pentru tratarea durerilor de piept, aşa-zisa angină pectorală. Medicii oncologi spun că vârsta este principalul factor de risc al apariţiei cancerului de prostată. Aproape trei sferturi dintre persoanele diagnosticate cu această boală sunt bărbaţi trecuţi de vârsta de 65 de ani. În plus, studiile în domeniu arată că antecedentele familiale joacă un rol important în apariţia acestei maladii. Astfel, s-a constatat o creştere de 2 până la 5 ori a riscului de apariţie a cancerului de prostată la bărbaţii cu antecedente familiale, faţă de cei fără. (Mădălina Chiţu)
Nitro