Vestile bune din acest inceput de an au alimentat o apreciere agresiva a actiunilor Fondului Proprietatea, preturile ridicate semnalizand insa si blocajul in care a intrat procesul de despagubire de la Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP).
Tranzactiile cu titluri FP se realizeaza prin intermediul Depozitarului Central, pe baza intelegerilor dintre vanzatori si cumparatori, fiind dependente de disponibilitatea vanzatorilor de a vinde, dar si de procesul de innoire a actionariatului de care este responsabila Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP). Cea mai mare parte a actionarilor FP au primit titluri la Fond prin ANRP drept despagubiri pentru proprietatile confiscate de regimul comunist.
"Nu prea mai exista vanzatori in piata, pentru ca nici ANRP nu a mai distribuit actiuni, astfel ca pretul actiunilor FP a crescut. In momentul de fata se vand doar pachete mici, de sub 2 milioane de actiuni, la preturi de 0,35-0,36 lei/titlu. Spre deosebire de 2009, cand se tranzactionau pachete de cate 100 mil. actiuni", spune Adrian Lupsan, directorul general adjunct al societatii de brokeraj Intercapital Invest.
In mai putin de trei luni, pretul actiunilor a urcat de la aproximativ 0,25 lei/titlu in decembrie la 0,35 lei/ titlu, cat este in prezent, potrivit informatiilor disponibile in piata.
"Indiferent de cum se vor comporta pietele financiare globale, nu cred ca ne vom mai intalni cu preturile din 2009. Exista potential ca in cea de-a doua jumatate a anului, pretul sa ajunga la 0,5-0,7 lei/titlu", a mai spus Lupsan.
Desi statul roman, prin intermediul Ministerului Finantelor Publice, este actionarul majoritar al Fondului cu 59,8% din capital, fondurile straine de investitii au reusit sa acumuleze pachete importante de actiuni in ultimii doi ani. Doua fonduri de investitii Special Opportunities si Be