SPERANŢĂ. Experţi de renume susţin că incidenţa HIV ar scădea drastic dacă toţi cei depistaţi ar lua medicamente antiretrovirale. Unii medici contrazic însă ipoteza. Sursa: Răzvan Vălcăneanțu
Prescrierea în masă de medicamente antiretrovirale ar putea eradica infecţia cu HIV în 40 de ani, susţin specialişti de renume care studiază fenomenul.
„Antiretroviralele scad dramatic concentraţia virusului în sângele unei persoane infectate, ceea ce îi protejează atât pe cei infectaţi, cât şi pe cei din jur. Cu tratament, concentraţia virusului scade şi de 10.000 de ori”, susţine medicul Brian Williams, de la South African Centre for Epidemiological Modelling and Analysis.
Idee testată în Africa
Medicul e parte a unui grup de experţi care susţin că medicamentele antiretrovirale reprezintă poate cea mai bună soluţie în prevenirea şi eliminarea infecţiei cu HIV, mai eficientă decât aşteptarea dezvoltării unui vaccin. Ideea va fi testată în anii care urmează pe mii de persoane infectate din sudul Africii, unde există o incidenţă mare a HIV. Vor urma studii similare în SUA.
„Acum, medicamentele sunt folosite pentru a se salva viaţa celor depistaţi cu HIV, nu le folosim pentru a opri transmiterea mai departe a virusului. Blocarea trasmiterii s-au putea face printr- un sistem de testare bine pus la punct, urmat de administrarea tratamentului la toţi cei care sunt depistaţi HIV pozitiv”, mai spune medicul Brian Williams.
„Ipoteza se bazează doar pe calcule matematice”
Ideea nu este însă agreată de toţi medicii. „Este greu de pus în practică, se bazează doar pe nişte calcule matematice. S-ar întâmpla la fel ca în cazul vaccinului pandemic. Apoi, aceste medicamente sunt scumpe, iar locuitorii din Africa, unde incidenţa este mare, sunt greu de testat şi de tratat. În plus, medicamentele sunt gre