Potrivit CV-ului de pe site-ul MAE, ambasadorul României în Suedia, Dana Răduţa Matache, vorbeşte engleză şi franceză. Limba oficială în Suedia este limba suedeză.
Dana Răduţa Matache: "Contează foarte mult cunoaşterea limbii locale, şi noi în România când întâlnim un ambasador care vorbeşte limba română apreciem lucrul ăsta, suntem mai deschişi.
În Suedia 85% vorbesc engleză foarte bine, greu dai de cineva care nu ştie, dar toată viaţa suedezilor se desfăşoară în limba suedeză, viaţa culturală, ziarele, este absolut obligatoriu să ai ceva cunoştinţe de limbă suedeză dacă vrei să înţelegi într-adevăr viaţa lor.
Eu am început cursuri anul trecut în martie cu lectorul Universităţii Bucureşti. Cred că am făcut progrese mari. Lecţiile cu dânsul mi-au câştigat primii prieteni în Suedia.
Mi-am dat seama că în momentul în care unui intelocutor îi arăţi că ai citit o carte în suedeză, când vede efortul tău de a vorbi limba lor, devin foarte încântaţi, foarte deschişi, te primesc cu multă simpatie, îi câştigi prin asta, ceea ce este foarte important, pentru că diplomaţia este o artă de câştiga prieteni.
Noi încercăm aici în ambasadă să stabilim o cooperare cu catedra de limbi germanice de la Universitatea Bucureşti, ca să dăm posibilitatea unor studenţi vorbitori de suedeză să facă stagii de pregătire la MAE, speranţa noastră este că ei vor dori să rămână.
Nu avem niciun angajat local deocamdată şi e destul de greu în Suedia din cauza salariilor, dar avem o colegă care vorbeşte suedeză foarte bine, aproape nativ, este absolventă a cursurilor de la Bucureşti.
În România, facultăţile din Bucureşti, Iaşi, Cluj, pregătesc mulţi specialişti pe limbi străine, românii sunt talentaţi la limbile estrăine, depinde de ministerul de Externe ce va face în acest sens.
Este o mare diferenţă între a înţelege tu şi a fi nevoit să te bazezi pe alt