Peste 40 de familii din localitatea Mihăeşti nu mai pot trăi, în zonă, din cauza mirosului emanat de dejecţiile unei ferme de pui.
Locuitorii din satele Negreni şi Mihăeşti rezistă cu greu mirosului care se emană din mormanele de găinaţ de la ferma de pui Avicarvil, din zonă. „Nu se poate sta din cauza mirosului şi acum nu e vară. Ne-au invadat muştele şi şobolanii de la ferma lor. Am impresia că noaptea ard păsările moarte că miroase şi mai urât", povesteşte Florin Miroiu. Peste 40 de familii din zonă sunt afectate de miros şi au semnat un memoriu pe care l-au depus la Primăria din Măhăeşti, la Garda de Mediu şi Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) în speranţa că se vor lua măsuri. „Am făcut la Mediu, dar nu am rezolvat nimic. La DSVSA ne-au spus că ei verifică doar animalele bolnave. O să facem şi la Direcţia Apelor pentru că deversează dejecţile într-un canal care se varsă în râul Govora, iar acesta ajunge în apele Oltului", spune Florin Miroiu.
Ferma de unde provine mirosul care a terorizat locuitorii din Mihaesti
„Nu avem dreptul să respirăm aer curat"
Oamenii susţin că fermele sunt suprapopulate. „Nu respectă niciun fel de normă europeană. Dacă ar avea ventilatoare nu s-ar răspândi mirosul", precizează Claudiu Stoica. Locuitorii au încercat să discute cu conducerea Avicarvil în repetate rânduri, dar fără ca problema să se rezolve. „Ni s-a spus că de ce ne-am făcut casele aici. Păi noi suntem aici de când ne ştim, dar ferma e de prin 1980", precizează Florin Miroiu. „E pur şi simplu bătaie de joc. Nu poţi să aeriseşti o cameră, ori să usuci rufele afară, să faci o mâncare. Nu avem dreptul să respirăm aer curat. Băiatul meu, Cătălin, a făcut alergie de la miros şi de trei luni e sub tratament", afirmă Elena Dina. Avicarvil Vâlcea are autorizaţie integrată de mediu până în anul 2014.