Arieratele bugetului general consolidat au urcat la 1,5 miliarde lei în decembrie 2009, de la 1,08 miliarde lei în 2008 şi trebuie să fie reduse până la finele acestui an la 480 de milioane lei, potrivit scrisorii suplimentare din februarie la acordul stand-by cu FMI, obţinută de Mediafax. Potrivit documentului, stocul de arierate a urcat în noiembrie 2009 la 1,4 miliarde lei şi se estimează că la finele anului a atins 1,5 miliarde lei, cu 600 de milioane lei mai mult decât ţinta
Arieratele bugetului general consolidat au urcat la 1,5 miliarde lei în decembrie 2009, de la 1,08 miliarde lei în 2008 şi trebuie să fie reduse până la finele acestui an la 480 de milioane lei, potrivit scrisorii suplimentare din februarie la acordul stand-by cu FMI, obţinută de Mediafax.
Potrivit documentului, stocul de arierate a urcat în noiembrie 2009 la 1,4 miliarde lei şi se estimează că la finele anului a atins 1,5 miliarde lei, cu 600 de milioane lei mai mult decât ţinta convenită de autorităţiile române cu experţii Fondului Monetar Internaţional (FMI).
De altfel, România a obţinut săptămâna trecută de la Consiliul Director al FMI derogare de la acest criteriu de performanţă, odată cu aprobarea tranşelor a treia şi a patra din cadrul acordului de împrumut care însumează 2,3 miliarde euro.
„Vom rambursa două treimi din stocul restant de arierate până la finele lui 2010, eliminarea integrală a arieratelor fiind acum planificată pentru finele lunii aprilie 2011. Solicităm o re-etapizare a criteriului de performanţă respectiv, care să reflecte acest obiectiv mai realist”, se arată în document.
Totodată, Guvernul s-a angajat să utilizeze veniturile iniţiale provenite din noua taxă de participare a pacienţilor din sistemul de sănătate pentru a acoperi arieratele din sectorul medical.
Ce prevede noul calendar privind ţintele de arierate
Noul calend