Un muzeu al mineritului a fost inaugurat ieri la Roşia Montană, într-o casă restaurată în centrul istoric al localităţii, în zona în care compania Roşia Montana Gold Corporation (RMGC) intenţionează să dezvolte în viitor un complex muzeal turistic.
Investiţia în restaurarea casei se ridică la 150.000 de euro, sumă la care se vor adauga cheltuielile viitoare de întreţinere şi funcţionare, a declarat Adrian Gligor, Vicepreşedintele Patrimoniu şi Dezvoltarea Durabilă al RMCG. Gligor a mai spus că, în viitor, compania are în plan să restaureze şi alte clădiri din zona istorică, pe care să le includă într-un complex care să devină o atracţie turistică.
"Am fost acuzaţi că lăsăm centrul istoric al comunei să se distrugă, ignorat fiind faptul că RMGC deţine în proprietate doar o parte din acesta. Apoi, când am început procesul de restaurare a casei 325 am fost din nou acuzaţi că ne-am ascuns în spatele unei cortine pentru a putea darâma clădirea. Am preferat să nu intrăm în acest război al declaraţiilor, să muncim în continuare, astfel că azi avem ce oferi întregii comunităţi: prima clădire din ceea ce sperăm ca în scurt timp să devină noul muzeu al mineritului din Roşia Montană", a declarat Dragoş Tănase, Director General al RMGC.
EXPOZIŢIE CU INTRAREA LIBERĂ
Cladirea inaugurată ieri gazduieşte o expoziţie cu obiecte şi unelte vechi folosite în minerit, dar şi vestigii arheologice descoperite în zona localităţii Roşia Montană în cadrul cercetărilor arheologice facute în programul naţional de cercetare Alburnus Maior. Vizitarea expoziţiei se poate face în mod gratuit.
Lucrările de restaurare, care au durat doi ani şi jumătate, au fost coordonate de şase specialişti, respectiv istorici, arhitecţi, specialişti în structuri, clădirea fiind adusă într-o formă cât mai apropiata de cea originală. Casa, datând din a doua ju