Afacerile grupului Sanofi Aventis România, care include şi producătorul local de medicamente Zentiva, se vor menţine la nivelul din 2009, de 816 milioane lei, în condiţiile lansării a 15 produse noi, profitabilitatea companiei fiind afectată de amânarea termenelor de plată şi de sistemul claw-back. "Consider că dacă rămânem la valoarea de anul trecut va fi un succes pentru filiala Sanofi Aventis în România. Există în acest moment o serie de constrângeri care pot afecta busin
Afacerile grupului Sanofi Aventis România, care include şi producătorul local de medicamente Zentiva, se vor menţine la nivelul din 2009, de 816 milioane lei, în condiţiile lansării a 15 produse noi, profitabilitatea companiei fiind afectată de amânarea termenelor de plată şi de sistemul claw-back.
"Consider că dacă rămânem la valoarea de anul trecut va fi un succes pentru filiala Sanofi Aventis în România. Există în acest moment o serie de constrângeri care pot afecta business-ul, respectiv preţul medicamentelor, dacă acesta va rămâne la minimul european, rata de schimb, dacă se va menţine la 4 lei/euro sau va fi cea de calcul al bugetului României, de 4,2 lei/euro, claw-back-ul, care va influenţa profitabilitatea oricărui producător de pe piaţă, plus termenele de plată amânate. Oricum, o eventuală scădere de preţ în acest an va fi compensată de o creştere a volumului", a declarat, marţi, directorul general Sanofi-Aventis România, Dan Ivan.
Costuri suplimentare pentru filiala autohtonă
El a adăugat că filiala din România are costuri suplimentare de 6-10% pentru medicamentele importate de la compania mamă, din cauza diferenţei dintre termenele de plată ale grupului francez şi cele de pe piaţa românească.
"Compania mamă ne facturează la două luni, în timp ce în România noi suntem plătiţi în cel mai bun caz la 240 zile, uneori la opt luni, astfel că suntem nevoiţi să