Daca va doriti ca fiul sau fiica dumneavoastra sa isi descopere si sa isi dezvolte la maximum pasiunea pentru un anumit domeniu, atunci acordati-i cat mai multa libertate. Nu il presati si nu il fortati sa "raspunda la comenzi", oricata experienta ati avea.
Lasati-i pe copii sa isi exprime propria lor dorinta de a face performanta in muzica, in sport sau in alte domenii similare, sustin specialistii citati de Live Science.
Studii recente arata ca, lasandu-i pe copii sa exploreze singuri activitatile pentru care au o anumita chemare, parintii nu numai ca incurajeaza aparitia unor noi initiative precum si munca mai cu sarg, dar previn aparitia unor eventuale obsesii.
De exemplu, nu putine sunt cazurile in care fetite, impinse de la spate de mamicile lor mai putin norocoase in viata, sufera cumplit si devin depresive in momentul in care pierd concursuri de Miss, atat de raspandite in special in SUA.
"Pasiunea este o imbinare speciala intre o activitate si o persoana. Nu poti forta nasterea ei, aceasta trebuie sa se produca pur si simplu", explica Genevieve Mageau, profesor de psihologie la Universitatea din Montreal.
Studiul citat are la baza principiul autonomiei, acea aptitudine speciala care ne face sa actionam potrivit propriilor noastre nevoi, dorinte si valori, nu ale celorlalti.
Parintii care isi imping copiii spre anumite hobby-uri gresesc enorm pentru ca le stirbesc autonomia. Asa se ajunge ca in momentul in care un copil ridica vioara pentru a incepe sa cante, el nu o mai face cu placere, nu isi doreste sa obtina cea mai buna performanta, ci doar din obligatie sau pentru a nu-si dezamagi parintii.
Conexiunea dintre pasiune si autonomia unei persoane a fost studiata de colectivul de specialisti condus de Genevieve Mageau pe un grup format din cateva sute de atleti si muzicieni c