Goana dupa petrol si gaze naturale este o afacere veche de mai bine de 100 de ani in Romania, motiv pentru care cele mai multe dintre zacamintele exploatate azi si-au atins deja maturitatea. La cinci ani de la privatizarea Petrom, singurul producator de petrol si gaze din Romania, austriecii de la OMV, actionarul majoritar, spun ca sansele cresterii productiei de hidrocarburi a celei mai mari companii locale sunt limitate si ele se gasesc fie la adancimi extrem de mari pe uscat, fie in adancurile Marii Negre.
"Afacerea cu petrol este una veche in Romania, media zacamintelor fiind de 45 de ani de exploatare. Nu va asteptati ca o doamna in varsta sa alerge 100 de metri in zece secunde. Cu alte cuvinte, productia de hidrocarburi din Romania nu va creste decat daca vom face o descoperire de proportii in Marea Neagra, dar este un mare daca", explica Helmut Langanger, membru al directoratului OMV, responsabil pentru activitatea de explorare si productie.
Petrom, companie preluata de austrieci in 2004 in cadrul unui proces de privatizare, aduce peste jumatate din petrolul si gazele pe care austriecii le produc la nivel de grup, fiind cel mai important centru de productie al OMV.
"Majoritatea sondelor sapate in Romania sunt la circa 2.000 de metri adancime, unele la 3.000 de metri si foarte putine la peste 4.000 de metri adancime sau mai mult. Acesta este si scopul nostru, sa mergem la adancimi mari, motiv pentru care vom sapa cate 2-3 sonde onshore de mare adancime pe an in Romania", explica Langanger.
Chiar si cu aceste investitii suplimentare, in absenta unei descoperiri de proportii in Marea Neagra, cel mai optimist scenariu pentru OMV in ceea ce priveste productia Petrom ar fi stabilizarea. Anual Petrom produce circa 4,5 de milioane de tone de titei si circa 5,5 miliarde de metri cubi de gaze. In acest ritm anual de productie, rezervele d