Orange, Vodafone si Cosmote vor putea oferi servicii 3G (date, multimedia) si in benzile in care pana acum se furnizau exclusiv servicii de generatia a doua (2G), in baza unei decizii a autoritatii de reglementare adoptata marti in urma directivelor europene. Folosirea benzilor 2G va permite celor trei operatori sa ofere o acoperire mai mare la costuri de implementare mai mici decat in cazul actualei frecvente 3G, de 2.100 MHz, de care dispune RCS&RDS spre exemplu. Fosti presedinti ai autoritatii de reglementare au explicat pentru HotNews.ro ca decizia a fost ceruta de Cosmote inainte de a cumpara Zapp si a fost intarziata la presiunea Orange si Vodafone.
Autoritatea de reglementare a stabilit marti impreuna cu reprezentantii industriei telecom conditiile tehnice si administrative pentru furnizarea in paralel in benzile 900 MHz si 1800 MHz a serviciilor de comunicatii electronice de generatia a treia cu serviciile de comunicatii de generatia a doua.
Operatorii vizati de aceasta decizie sunt Orange, Vodafone si Cosmote, care detin licente de utilizare a frecventei in aceste benzi si care vor avea posibilitatea de a oferi servicii 3G (date, multimedia) si in benzile in care pana acum se furnizau exclusiv servicii de voce si servicii de date prin GPRS si EDGE.
Necesitatea unor remedii pentru RCS&RDS in cazul in care competitia ar fi afectata, stabilita pana la sfarsitul acestui an
Decizia ar putea afecta competitia pe segmentul 3G, in conditiile in care RCS&RDS, al patrulea operator cu licenta 3G din Romania nu poate profita de aceasta decizie, deoarece nu detine o licenta in benzile 900 MHz si 1800 MHz. Comparativ cu banda de 2100 MHz alocata in prezent pentru servicii 3G, folosirea unor benzi mai joase va permite operatorilor ca la aceleasi investitii sa ofere o acoperire mai mare, tehnologia fiind mai potrivita pentru extinderea